Užice, RS
19°
Сунчано
8ч9ч10ч11ч12ч
21°C
23°C
25°C
27°C
28°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Besedništvo u čast Desanke Maksimović u O.Š. „Aleksa Dejović” u Sevojnu

Besedništvo u čast Desanke Maksimović u O.Š. „Aleksa Dejović” u Sevojnu

by Velimir Popovic

desanka-maksimovic

Osnovna škola „Aleksa Dejović” iz Sevojna u saradnji sa Narodnom bibliotekom Užice, organizuje takmičenje u besednišvu za učenike snovnih i srednjih škola (I kategorija:učenici 7. i 8. razreda i II kategorija:učenici srednjih škola iz Užica), u prostorijama  škole u Sevojnu od 18,00.

Prvobitna namera organizatora da se ovo takmičenje organizuje 16. maja onemogućena je zbog vanredne situacije prouzrokovane jakim padavinama i poplavama, pa se takmičenje odlaže za 23. maj.

Organizatori navode da je cilj ovog takmičenja koje se prvi put organizuje  i ima ambiciju da postane stalna manifestacija, da u vremenima užurbanog života, savremene tehnologije i „pametnih” igračaka skrene pažnja na zdravije odrastanje u prirodi, neposrednije druženje i spontaniji život. Datum, 16. maj,kada je po planu trebalo da se održi ovo takmičenje izabran je zbog obeležavanja dana rođenja naše pesnikinje Desanke Maksimović koja je ceo svoj život i stvaralaštvo posvetila životu, najlepšim ljudskim emocijama i prirodi, na koje organizatori i podsećaju.

a.dejović

Osnova škola „Aleksa Dejović” iz  Sevojna ima nameru da ovakvim vidom kulturnog i umetničkog delovanja doprinese lepšim stranama detinjstva i zdravijem i bogatijem odrastanju.

Besedništvo je , osim par manifestacija državnog karaktera s tematskim predloškom , po rečima organizatora, nepravedno zapostavljena oblast kulture, pa se nadaju da su početni koraci u edukaciji najmlađih da naprave razliku između recitovanja i besede odlična prilika za njen povrtak na kulturnu pozornicu i javni život. Kako je ove godine formirana  Opština Sevojno, nadaju se i podršci s njihove strane u budućim planovima za održavanje ove i sličnih manifestacija, kao i da će besedništvo biti nešto po čemu će ova opština i škola biti prepoznatljiva.

U organizaciju ovog događaja aktivno se uključilo i Književno udruženje „Paun Petronijević– Rujno” koje će i donirati knjige kao nagrade.

M. Nikolić

You may also like

Leave a Comment