Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Besede u čast Desanke Maksimović: „Deca i igra” nasuprot internet igrama

Besede u čast Desanke Maksimović: „Deca i igra” nasuprot internet igrama

by Velimir Popovic
0 comment

U osnovnoj školi Aleksa Dejović u Sevojnu u subotu, 16.maja održano je prvo takmičenje u čast Desanke Maksimović na temu „Deca i igra”.

Zakazano pa otkazano prošle godine zbog poplava koje su zadesile Srbiju, ovo takmičenje, realizovano od strane  prosvetnih radnika Vere Rajaković, profesora srpskog jezika i književnosti i Radovana Pavlovića, profesora razredne nastave, zamišljeno  više kao ideja  da se deca u većoj meri  posvete prirodi, igrama i međusobnoj direktnoj komunikaciji kroz igru, onako kako je to naša pesnikinja slavila kroz svoje pesme, da se odvoje od tzv. pametnih tehnologija, okupilo je brojne osnovce i srednješkolce užičkih škola.

U ime ideje koja je pokrenula nešto više od pukog takmičenja učenika, profesorka Vera Rajaković je izjavila:

—Desankina poezije nije misaona forma elektronske sveukupnosti. Ona je lična, topla, neprolazna istina doneta među nas harmonijom čistog zvuka. Istina koja utiče na duboku promenu uma, jer  u velikom broju Desankinih pesama je ovekovečena stvarnost doživljena u procesu odrastanja– igrama u prirodi. To nije i ne može modus internet shvatanje koje um ostavlja gladnim.

Related Posts

Leave a Comment