Home MestoUžice Berači maline iz inostranstva – izuzetak ili pravilo?

Berači maline iz inostranstva – izuzetak ili pravilo?

by Velimir Popovic
Malinari

UŽICE/IVANJICA – Malinari bi tokom predstojeće berbe mogli da se suoče sa nedostatkom radne snage na domaćem tržištu. Da li zbog nezadovoljstva berača dnevnicama ili zbog nepostojanje volje kod radno sposobne populacije, kao moguće rešenje za uzgajivače navodi se mogućnost upošljavanja radnika iz Istočne Evrope, ali i iz Azije, koji su u Srbiji već angažovani na drugim sezonskim poslovima.

U zavisnosti od površine koju imaju pod zasadima maline, proizvođači će se odlučivati na to da li im je radna snaga tokom berbe potrebna ili ne. Uglavnom se odlučuju na proverene radnike, sa kojima su već ostvarivali saradnju u prethodnim godinama.

„Prvih dvadesetak dana beremo mi sami. A posle toga angažujemo tri žene iz Višegrada, korektne radnice. Platimo im sve kako treba, a uz to imaju hranu i smeštaj. Mi smo zadovoljni njima, ali i one nama“, kaže Dragomir Gavrilović, iz okoline Ivanjice.

Angažovanje radnika iz inostranstva nije novost, s obzirom da su se, posredstvom agencija, malinari odlučivali na ovaj korak i tokom prethodnih godina.

„Kod nas rade berači iz Bora i Sokobanje i zadovoljni smo njihovim radom. Upoznata sam sa primerom kolege iz Arilja, koji je prošle godine angažovao radnike iz Pakistana. To bi mi bila poslednja opcija, ali ako bih bila prinuđena, ne mogu da kažem da ne bih isto uradila“, kaže Slađana Stanković iz okoline Užica.

Malinari kao jedan od glavnih uzroka za problem sa radnom snagom vide u nepostojanju želje za radom kod mlađe populacije.

„I pored toga što im se plati, umeju da napuste posao čim vide prve žuljeve na rukama i odu da se žale majkama. Možda će se neko naljutiti na mene, ali tvrdim da su pojedini roditelji isuviše razmazili svoju decu“, kaže predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović, koji kaže da za svoj malinjak već četiri godine angažuje 35 radnika romske nacionalnosti iz Vladičinog Hana.

Za utvrđivanje cena dnevnica za predstojeću berbu maline još je rano, kažu proizvođači, jer još uvek nije definitivno utvrđena ni otkupna cena maline.

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment