Užice, RS
27°
Сунчано
11ч12ч13ч14ч15ч
30°C
31°C
32°C
33°C
34°C
Home MestoUžice Azil nije rešenje za problem pasa lutalica?

Azil nije rešenje za problem pasa lutalica?

by Velimir Popovic
azil

UŽICE – Formiranje azila za prihvatanje pasa lutalica u Užicu je tema već desetak godina. Tokom prethodne godine registrovano je 170 napada na domaće životinje, odn. 280 na ljude, a kao osnovni uzročnik problema nameće se ljudski faktor, tj. neodgovorni vlasnici.

U Srbiji je mali broj prihvatilišta za pse, jer se za njih traže strogi uslovi. Užice je u prošlosti imalo određenu lokaciju za azil na Ponikvama, što se nije realizovalo, a trenutno je veoma teško odrediti adekvatnu lokaciju za to.

„Ljudi imaju pogrešnu predstavu o tome. Nije azil zamišljen kao prostor pun kaveza, već će imati kućice za pse i park, a služio bi celom okrugu, jer i Čajetina ima ozbiljan problem s psima lutalicama. Čak je i bolja opcija ako bi se time pozabavilo neko udruženje koje se bavi zaštitom životinja, bilo je i razgovora sa nekim ljudima, ali svi se suočavaju sa nekim nejasnim pravilima oko azila“, rekao je načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, Zoran Militarov.

Prošle godine sa užičkih ulica je u požeški azil odvedeno više od 380 pasa, što je povećanje u odnosu na neke prethodne godine. U želji da pomognu životinjama, pojedinci umeju da odu u ekstreme.

„Imate poludivlje prihvatilište u gradu, u kojem čovek drži 60 pasa, a imali smo i slučaj čoveka koji je u stanu držao 40 mačaka. Komunalna inspekcija je u takvim situacijama sputana zakonskim ovlašćenjima. Takođe, takvi slučajevi izazivaju ogorčenje i kod građana, čak i kod onih koji vole pse“, dodaje Militarov.

Stvaranje azila, samo po sebi, ne vidi se kao rešenje problema.

„Taj azil bi za tri dana bio pun. Jedino rešenje je sterilizacija i čipovanje vlasničkih pasa. Svi psi koji su na ulicama su nekada bili vlasnički ili su mladunčad takvih pasa. Poseban problem su tzv. „štanceri“, koji sparuju pse i potom ih poklanjaju ili prodaju za neke smešne cifre. Kada se novi vlasnici zasite tih pasa, oni završe na ulici“, rekla je Lenka Đokić, jedan od rukovodilaca Fejsbuk strane „Udomljavanje Užice“.

Nesavesni vlasnici u budućnosti će biti sankcionisani drastičnije nego do sada.

„Imate ljude u gradu koji puštaju pse koji se smatraju opasnima, tako da je očigledno da trenutne kazne nisu dovoljne i sasvim sigurno ćemo ih povećati. Postoji „Sertifikat za bezbednog psa“ koji izdaje Kinološki savez. Ako neko hoće da drži takve pse, mora proći adekvatnu obuku. Nije problem u psu, već u gazdi, koji ima želju da pokaže koliko je moćan držanjem takvog psa“, zaključuje Militarov.

Kao deo rešenja vidi se i projekat udomljavanja pasa lutalica, kao i edukacije vlasnika o pravilnom držanju ljubimaca, pod nazivom „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“, koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede. Još ranije usvojena „CNR strategija“ podrazumeva da se pas sa ulice uhvati, steriliše i potom vrati na isto područje, koje će, kao teritorijalna životinja, čuvati i time neće dozvoliti pristup drugim psima.

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment