Užice, RS
17°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
16°C
16°C
16°C
18°C
20°C
Home MestoUžiceDešavanja Autografi znamenitih ličnosti u dokumentima Arhiva Jugoslavije–izložba u Istorijskom arhivu Užica

Autografi znamenitih ličnosti u dokumentima Arhiva Jugoslavije–izložba u Istorijskom arhivu Užica

by Velimir Popovic

DSC_4185

U Istorijskom arhivu Užice u ponedeljak 06. oktobra otvorena je izložba Ličnosti i potpisi: Autografi znamenitih ličnosti u dokumentima Arhiva Jugoslavije.

Pozdravljajući prisutne direktor Arhiva Vesna Prljević je istakla da je reč o značajnoj i veoma zanimljivoj izložbi koju je Arhiv Užice preuzeo od Arhiva Jugoslavije u čast Dana grada i da će izložba biti otvorena do kraja ovog meseca uz mogućnost produženja ukoliko se za to steknu određeni uslovi.

DSC_4238

Direktor Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević, uz nadu da će doći neki bolji dani u kojima će svima biti bolje i čestitke građanima Užica povodom Dana grada je istakao:

— Ova izložba je jedan od preko četrdeset projekata koje je Arhiv Jugoslavije realizovao od kada smo počeli da se bavimo pripremanjem izložbi arhivskih dokumenata. Ovaj projekat je bio naša dugogodišnja ideja a realizovan je prvi put u januaru ove godine povodom proslave Dana Arhiva Jugoslavije i do sada je imala priliku da gostuje u mnogim gradovima Srbije i Republike Srpske. Specifičnost ove izložbe može biti i ako je posmatramo iz ugla najnovijeg vremena u kome se sva važnija dokumenta nalaze u memorijama računara i mobilnih telefona a sve manje u ovakvom obliku . Pitanje je da li bi potpisi kraljice Marije ili kraljice Elizabete Druge bili ovako izloženi da je postojao mobilni telefon. Mnoge odluke , dogovori , potpisi danas se razmenjuju čak i SMS porukama a sudbinu tih poruka ne znamo, ali znamo da će istoričari za 40– 50 godina biti u velikom problemu kada budu trebali da pišu o događajima čiji smo danas svedoci.

U svom obraćanju Miladin Milošević je skrenuo pažnju i na katalog koji prati ovu izložbu i na kome je na veoma kvalitetan i visokom rezolucijom urađen način prezentovan celokupan sadržaj ove izložbe.

DSC_4271

Dušan Jončić iz Arhiva Jugoslavije koji je priredio izložbu je istakao:

—Ova izložba svojom slojevitošću i mnogim porukama nudi čitav niz detalja koji su privlačni za najširu publiku. Nekom će od tih detalja biti zanimljivi malo zaboravljeni foto porteti iz Galerije ličnosti, ličnosti koje su oblikovali istoriju u prošlom veku, drugima sadržaj dokumenata koji su izašli ispod njihovih ruku i kroz njihovu delatnost, nekima samo oblik dokumenata na dizajniranim memorandumima a da se ne govori o rukopisima značajnih ličnosti koji ne mogu da ne zanimaju svakoga a pogotovo grafologe, psihologe, kolekcionare, aukcionare…Izložbom je pokriven period od 1918. do 2006. od nastanka Kraljevine Jugoslavije pa do prestanka državne zajednice Srbije i Crne Gore a predstavljene su ličnosti i političari koji su delovanjem na našoj i svetskoj istirijskoj sceni obeležili ovo razdoblje. Na preko 200 eksponata , što fotografija, što rukopisa na dokumentima predstavljeni su vladajući političari, državnici , ugledne ličnosti  iz celog sveta . Prateći sadržaj su kratke biografije uz fotografije . Ovde možete videti dokumenta počev od privatne prepiske do zvaničnine dokumentacije koja se razmenjuje između država , do međudržavnih ugovora , akredacionih pisama..Razlikuju se po sadržaju  i dizajnu a posebno po potpisima koji su dragocenost . Ovi dokumenti pokazuju ulogu Jugoslavije u svetskom poretku naročito posle drugog svetskog rata, ali i u svim drugim poglavljima svetske i naše istorije..

DSC_4144

DSC_4158

DSC_4160

Izložbu je otvorila Jelana Vasović Vićović  gradski većnik zadužen  za kulturu i sport.

M. Nikolić

You may also like

Leave a Comment