Home VestiHronika Ambasada Norveške pomogla renoviranje dela KC Požega za potrebe GASI

Ambasada Norveške pomogla renoviranje dela KC Požega za potrebe GASI

by Velimir Popovic

DSC_2801

U sklopu programa obeležavanja Dana opštine Požega, 7.aprila otvoreno je renovirano krilo Kulturnog Cetra Požega za potrebe Građanske alijanse, čije finansiranje pored Opštine Požega je pomogla i ambasada Kraljevine Norveške.

GASI (Građanska alijansa) po rečima njenog predsednika, Gorana Đukića je udruženje šest organizacija: FORCA (Forum Civilne Akcije), Požeške akcije žena, Društva za dečiju i cerebralnu paralizu, Centra mladih Roma Požega, Fusion Media i udruženja Beli Drim. Nastala kao napor u borbi za socijalnu inkluziju ugroženih i marginalizovanih grupa, GASI, pod novim krovom, ima priliku da započne efikasniji i racionalniji rad čiji je cilj rad svake od ovih organizacija u svojim domenima ponaosob a zajedničko finansijsko osnaživanje u svrhu ostvarivanja kvalitetnijeg života.

Na svečanom otvaranju novih prostorija, Goran Đukić je rekao:

— Ovo je jedan kontinuitet kojim Norveška Vlada pomaže našu zajednicu. Kraljevina Norveška je sa  svojim sredstvima prisutna u Požegi još od 2001. sa programom „Dečija kućica” i programom „Gradski centar” koji je realizovan do 2010. i bio namenjen pomoći izbeglim i raseljenim licima. Norveška Vlada je pomagala program „Žene to mogu”, koji je Požeška akcija žena ovde realizovala. Zajedno sa Nork Business Innovation Program, mi smo začetnici učeničkog preduzetništva ovde a i u regonu, zajedno s Kragujevcom i Suboticom. Taj progam je započet 2005. i ušao je u program svih proizvodnih škola u Srbiji. Zajedno sa Centrom mladih Roma iz Požega, još šest romskih organizacija iz Srbije, 2010. i 2011. uz podršku ambasade Kraljevine Norveške iz Beograda organizovan je program „Progres” namenjen unapređenju položaja Roma u ovih šest opština. Danas, kao finale ove saradnje, kada šest požeških organizacija okupljenih u ovu Alijansu dobija svoj prostor za rad i prostor gde će korisnici moći da rade i da zajedno ulažu napor u unapređenje svog položaja i bolji i kvalitetniji život.

Okupljene je pozdravio i predsednik Opštine Požega, Milovan Mićović, koji je izrazio zadovoljstvo zbog još jednog novog infrastrukturnog objekta i istakao ovaj projekat kao primer dobre saradnje lokalne samouprave, nevladinog sektora i donatora, u ovom slučaju ambasade Norveške.

DSC_2777

Prisutnima se obratio i zamenik ambasadora Kraljevine Norveške, gospodin Roger Jorgersen:

— Razlozi zašto samo podržali ovu inicijativu su mnogobrojni ali ono što nam je bilo važno ja da vidimo različite organizacije, korisnike i ideje, ujedinjene sa lokalnom samoupravom u sprovođenju ovog programa. Ovu inicijativu vidimo kao integraciju različitih socijalnih ustanova koje će se naći na ovom prostoru, a dodatna komponenta je njihova međusobna saradnja. Imamo visoka očekivanja od njihove međusobne saradnje i mnoge od ovih organizacija koje će ovde raditi, biće, kroz razne projekte, podržani od strane naše ambasade. Norveška ambasada je finansirala 100.000 evra u renoviranje ovog prostora . Od 2000.god. Kraljevina Norveška kroz ambasadu u Beogradu je investirala preko 250 miliona evra u različite projekte na teritoriji Srbije. Ovaj projekat je pomognut kroz budžetsku liniju koju zovemo „Jačanje civilnog društva u Srbiji” koji je uspostavljen pre tri godine i njegov cilj je upravo jačanje inicijativa poput ove. Ove godine za taj i još neke potprojekte u norveškoj ambasadi u Srbiji planirano je oko 3 miliona evra, a to je samo deo novca koji Norveška planira da utroši u Srbiji. Pored ovog projekta postoji i budžetski limit koji naša ambasada troši na saradnju sa Republikom Srbijom. Drago nam je da uživo vidimo rezultate ovog projekta koji su jako dobra osnova za buduću saradnju.

DSC_2789

U znak zahvalnosti, predsednik Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu, Dragica Lazić predstavnicima ambasade Kraljevine Norveške uručila je,kao znak priznanja za zalaganje i pomoć, zahvalnicu.

M. Nikolić

You may also like

Leave a Comment