Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Manifestacija „Licidersko srce”: Užice centar folklora

Manifestacija „Licidersko srce”: Užice centar folklora

by Velimir Popovic
0 comment

IMG_5229 copy

U Užicu je sinoć počeo sedmi Međunarodni dečji festival folklora „Licidersko srce”. Svečana povorka u centru grada koju su činili ansambli iz nekoliko zemalja ovogodišnjih učesnika privukla je mnoštvo Užičana koji su aplauzima pozdravili mlade folkloraše i uživali u raznolikosti folklora, muzike i narodnim nošnjama.

Ove godine na Festivalu učestvuje 29 folklornih ansambala iz devet zemalja. Osim u Užicu, festivalska dešavanja biće i na  Zlatiboru, Bajinoj Bašti, Požegi, Višegradu i Andrić gradu, tako da će i njihova publika moći da uživa.

— Publiku očekuje mnogo sadržaja, folklorne igraonice koje su otvorenog tipa i svi koji žele mogu da se uključe u njih, spremili smo za naše učesnike zanimljivosti, tako da će oni obići i upoznati naš grad. Organizovaćemo malu avanturu otkrivanja značajnih mesta u našem gradu i biće to odlična prilika da gosti nauče nešto o Užicu—rekla je Gordana Paunović, predsednica organizacionog odbora Festivala.

licidersko 2015 1

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković je istakao da manifestacije poput ove doprinose širenju prijateljstva, gde kroz igru i pesmu deca upoznaju naš grad i našu tradiciju.

—Nama je drago što ove godine učestvuju deca iz devet zamalja i što ima toliko učesnika. Ova manifestacija postaje tradicionalna i ona je odlična prilika da deca budu ta koja će doprineti da se svi mi međusobno družimo.

IMG_5236 copy

Otpravnik poslova slovačke ambasade u Srbiji, Peter Susko je izrazio oduševljenje što je u prilici da prisustvuje otvaranju ove manifestacije i da uživo vidi kako to sve izgleda.

—Mislim da je ovo odlična prilika da se ne samo podrži tradicija, već i da se izmenjaju iskustva između nacija. Iz Slovačke učestvuje ansambl Mali vtačnik i zaista mi je drago što ovde mogu da ih vidim. Oni su mi rekli da im se ovde sve dopada, ali da im je žao što ovakvog festivala nema u Slovačkoj.

IMG_5252 copy

Veliku pažnju na otvaranju Manifestacije „Licidersko srce” tokom defilea učesnika privukao je ansambl iz Tajvana, kako nošnjom, tako i neobičnim muzičkim instrumentima.

—Srećni smo što je ansambl iz Tajvana došao kod nas. Oni su potpuno različiti, drugačiji su od ostalih,  mislim da će se njihova igra svideti našoj publici. Do njih smo došli saradnjom sa Svetskom organizacijom folklornih festivala i nadamo se da ćemo zahvaljujući tome imati priliku da vidimo još „egzotičnijih” ansambala u Užicu—rekla je Gordana Paunović, predsednica organizacionog odbora Festivala.

IMG_5254

Do 21. avgusta bićemo u prilici da uživamo u festivalskim dešavanjima.

M. H.

Related Posts

Leave a Comment