Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

naslovna izlozba gimnazija

Povodom obeležavanja 175 godina postojanja Užičke gimnazije večeras je u Svečanoj sali Gimnazije otvorena izložba umetničkih radova bivših učenika ove ustanove. Slike, crteži, fotografije, grafike, scenski kostimi, ali i arhitektonski projekti i skulptura našli su svoje mesto na ovogodišnjoj izložbi.

Raznovrsnost je osnovno obeležje i ove izložbe, a ogleda se u stilu, temama i po tehnikama koje su zastupljene.

izlozba gimnazija2

— Najstarija slika koju možemo videti je iz 1938. godine, to je slika Dragoljuba Vuksanovića pod nazivom „Iz ateljea” i pozajmili smo je za ovu priliku iz Narodnog muzeja. Najmlađe slike su iz 2014. godine. To je jedan veliki vremenski period koji obuhvata različita stilska opredeljenja, od akademskog realizma, pa sve do modernih savremenih tendencija u izrazu. Pokušali smo taj period da predstavimo kroz slike, crteže, grafike, dela grafičkog dizajna, kompjuterske grafike, kostime, scene, fotografije, arhitektonske projekte, pa i jednom maketom diplomskim radom Uroša Divca, to je projekat koji je urađen za školu i dom učenika, ali i jednom usamljenom skulpturom „Studija simbola”, našeg vajara Nikole Petronijevića—rekla je Biljana Spalović, autor izložbe, istoričar umetnosti i profesor likovne kulture.

izlozba gimnazija3 Ona je navela da je ideja organizatora bila da se prikaže vredno stvaralaštvo bivših učenika i na neki način povežu generacije, ali da se pokaže kontinuitet u razvoju kulturnog identiteta ove ustanove kroz koju su prošli mnogi đaci, sada priznati stvaraoci.

—Sa ovom izložbom nastojali smo da podstaknemo razvoj umetničkih sloboda naših učenika u želji da pronađu svoj put, neguju individualnost i prepoznatljivost i hrabro nastave da se bave umetnošću. I dalje ćemo se truditi da održimo takav vaspitni i obrazovni model koji će usmeravati  nove generacije ka upoznavanju našeg umetničkog nasleđa usvajanjem pravih vrednosti i razvijanjem svesti o značaju očuvanja kulturne i umetničke baštine.

Profesorka Spalović je istakla da je tokom mesec dana pripreme ove izložbe bilo potrebno kontaktirati sve te đake i da je to bila jedna od težih stvari u organizaciji.

— Problem je bio kontaktirati sve ljude, naći ih, jer mnogo njih živi u inostranstvu. Imamo slike bivših đaka koja sada žive u Mičigenu, Belgiji, Nemačke. Ali, bez obzira na to neki su se odazvali i poslali svoje radove za izložbu. Mnogi od bivših učenika su navikli na moje pozive, jer je izložba već postala tradicionalna, pošto je pravimo svakih pet godina. Oni koje sam prvi put kontaktirala su bili prijatno iznenađeni i vrlo rado su doneli svoje radove.

izlozba gimnazija1

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovalo je dosta ljubitelja umetnosti, bivših i sadašnjih gimnazijalaca, profesora i umetnika.

Izložba će biti otvorena do 10. oktobra.

M. H.

Related Posts

Leave a Comment