Užice, RS
13°
Clear
20h21h22h23h0h
11°C
10°C
9°C
9°C
9°C
Home Vesti Obrazovni Sindikati u Srbiji Najavljuju Štrajk za Pravedne Plate

Obrazovni Sindikati u Srbiji Najavljuju Štrajk za Pravedne Plate

by Ostoja Mirosavljevic
0 comment 1 views 2 minutes read

Obrazovni Sindikati Srbije u Štrajku za Pravedne Plate

“Nije samo stvar u predavanju; radi se o tome da se zauzmemo za ono što je ispravno,” odzvanja hodnicima škola širom Srbije dok obrazovni sindikati pojačavaju svoje zahteve. Ove nedelje beleži se značajan zaokret jer su glavni odbori četiri reprezentativna obrazovna sindikata odlučili da obustave rad u petak, 1. novembra. Ogroman protest se planira u Beogradu, ističući ozbiljnost njihovih zahteva.

Datum i Raspored Početka Štrajka

Štrajk, koji je deo šireg napora za obezbeđivanje egzistencije i dostojanstva za prosvetne radnike, preći će u zakonski štrajk počevši od ponedeljka, 4. novembra. Toga dana će škole raditi sa skraćenim časovima od trideset minuta, prateći postepeni raspored različitih školskih uprava. Ova smela taktika osigurava da poruka odjekne iz razreda u razred i da svaka zajednica oseti uticaj.

Obaveštavanje Ministarstva i Organizovana Akcija

Sindikati planiraju da zvanično obaveste Ministarstvo prosvete o svojim odlukama do narednog ponedeljka. Od 4. novembra, predškolske ustanove će početi da primaju decu od devet časova, a sveobuhvatne smernice za sprovođenje štrajka će biti naknadno saopštene. Organizovanjem štrajka istovremeno kroz četiri školske uprave, uz rotaciju na nedeljnom nivou, osigurava se maksimalna pokrivenost i efikasnost kroz svih 16 obrazovnih okruga tokom novembra.

Glavni Zahtevi Sindikata

Sindikati se ne bave samo protestom, već se kreću ka odlučnim pregovorima u vezi sa potpisanim Protokolom. Ovaj protokol predlaže da početna plata za nastavnike od 1. januara 2025. bude u skladu sa prosečnom nacionalnom platom. Takođe traže pokretanje dijaloga o platnim razredima za narednu godinu i izmene Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u školama i studentskim domovima.

Stav Ministarke i Put Napred

Ministarka Slavica Đukić Dejanović pozvala je predstavnike sindikata da se ponovo uključe u rasprave o povećanju plata planiranom za narednu kalendarsku godinu. Ona je naglasila, „U ovom trenutku, povećanje u januaru bi značilo da su početne plate u obrazovanju 94% prosečne plate. Verujemo da je to izvodiva mogućnost u okviru naših finansijskih kapaciteta.“ Istakla je da je usklađivanje početnih plata u obrazovanju sa prosečnom platom u javnom sektoru pohvalan i zajednički cilj.

Izgledi i Socio-Ekonomske Implikacije

Ovaj potez nije samo o žalbama na plate. Radi se o širem socio-ekonomskom okviru u kojem prosvetni radnici funkcionišu. Kako diskusije dobijaju na zamahu, borba za pravedne plate prevazilazi proste ekonomske transakcije; ona zadire u društvenu vrednost koja se pridaje obrazovanju i onima koji ga pružaju.

Ujedinjeni Front za Obrazovanje

Akcije sindikata predstavljaju rastuću posvećenost poboljšanju životnih standarda prosvetnih radnika, učvršćujući njihovu poziciju kao fundamentalnih arhitekata društva. Kako se približava novembar, sve oči će biti uprte ka Beogradu, očekujući efekat talasa koji bi mogao da redefiniše politike i postavke prioriteta u obrazovnom pejzažu Srbije.

Related Posts

Leave a Comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.