Home Vesti Istraživanje Orlića: Obrazovno putovanje u prirodu

Istraživanje Orlića: Obrazovno putovanje u prirodu

by Ostoja Mirosavljevic
0 comment 0 views 2 minutes read

Polazak Orlića na putovanje učenje i avanture

“Penjanje je najbliže što možemo doći letenju,” rekla je Margaret Young, savršeno obuhvatajući duh avanture koji su pokazali učenici IO Jablanića. Pod vođstvom svog učitelja, Marka Džambasovića, i nastavnika istorije, Milomira Maksimovića, učenici su krenuli na uzbudljivo putovanje do vrha Orlića, na nadmorskoj visini od 1235 metara.

Obogaćujuće penjanje na vrh Orlića

Dok su se penjali, otvorile su im se oči za bogate kurseve iz biologije, istorije i geografije. Ovo nije bilo samo fizičko putovanje, već istraživanje uma, upijajući slojeve znanja sa svakim korakom. Sama staza je istorijska, nekada je bila posećena od strane poznatog putopisca iz 17. veka, Evlije Čelebije. Zamislite hodanje stopama takve ličnosti—zaista oživljava istoriju!

Veličanstven pogled: Pogled na istoriju i geografiju

Dolaskom na vrh, učenici su dobili prikaz prostranih pejzaža iznad Tornika i ogromnih prostranstava Polimlja i Podrinja. Nastavnici su skrenuli pažnju na važna mesta poput Banjskoj brda, koja se uzdiže iznad poštovanog manastira Svetog Nikole u Banji, kao nasleđe porodica Nemanjić i Vojinović. Zajedno, ove karakteristike slikaju očaravajuću sliku bogatog istorijskog i geografskog pejzaža regiona.

Priče iz prošlosti: Susret sa srednjovekovnom istorijom

Istraživanje se nastavilo sa fascinantnim pričama o Oštriku, gde je nekada postojao srednjovekovni grad. Istorija je postala opipljiva dok su učenici slušali o bici na Bijeloj Gori pre više od 110 godina tokom Prvog svetskog rata, gde su srpski vojnici pokazali izuzetnu hrabrost. Takve priče ovako večno oživljavaju mesta i inspirišu sadašnje generacije da cene i uče iz istorije.

Učenje se nastavlja van knjiga

Obrazovno putovanje nije završeno na vrhu. Uporna grupa posetila je planinarski kolibu. Ovde su se odmarali i delili misli, crtajući znanje jedni od drugih i pejzaže. Na povratku, u pratnji vernog psa Sivka koji je pazio na njihovu sigurnost i obroke, učenici su osećali duboko zadovoljstvo sa ekspedicije. Umorni, ali ispunjeni, razmišljali su o onome što su naučili i žudili za više takvih avantura.

Spajanje obrazovanja sa avanturom: Novi standard?

Ovo putovanje istaklo je savršenu kombinaciju obrazovanja i avanture, pokazujući kako iskustva na otvorenom mogu upotpuniti učenje u učionici. U današnjem brzom svetu, gde digitalna tehnologija prožima skoro svaki aspekt života, takvi izleti pružaju toliko potreban dah svežeg vazduha i otkrića. Oni služe kao podsetnici na lepotu uključivog, iskustvenog učenja.

Ulivanje doživotne strasti za učenjem

Entuzijazam koji je rasplamsan ovom ekskurzijom je opipljiv. To je svedočanstvo moći izlaska izvan tradicionalnih okvira obrazovanja. Više nego samo putovanje, ovo je bila inicijalna iskra radoznalosti, podstičući mlade umove da prigrle svet oko njih. Možda će više škola usvojiti slične inicijative, gde učenici ne samo da uče o svojoj okolini već postaju njen deo, osiguravajući da se naučene lekcije nikada ne zaborave.

Related Posts

Leave a Comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.