Home Vesti Sveti Jovan Bogoslov: Priča o omiljenom apostolu

Sveti Jovan Bogoslov: Priča o omiljenom apostolu

by Ostoja Mirosavljevic
0 comment 1 views 2 minutes read

Sveti Jovan Bogoslov: Priča o omiljenom apostolu

Pravoslavni vernici širom sveta danas obeležavaju sećanje na Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova. Činjenica da je jedan od prvih Hristovih učenika i jedini apostol koji nije napustio Isusa u najtežim trenucima, čini ga omiljenim figurama u hrišćanskoj istoriji. Ovaj tekst će vas uvesti u njegov fascinantan život i čuda koja su ga okruživala!

Duboka privrženost Hristu

Jovan Bogoslov bio je ribar. Zajedno sa bratom Jakovom, on je bio sin Zevedejev. U trenutku pozivanja od strane Hrista, oni su postali ‘sinovi groma’. Ovaj nadimak nije samo metafora, već odražava njihovu snažnu veru i energiju na putu evanđelizacije.

Dan posvećen Svetom Jovanu

Na dan Svetog Jovana Bogoslova, ljudima na selu savetovano je da odmaraju stoku. Žene ne treba da koriste makaze ili igle, kako bi izbegle da miševi unište njihov rad. Tradicija nas uči da je to vreme kada se miševi rasteruju, a srpske porodice počinju svadbena veselja koja mogu trajati i do tri dana.

Veran do kraja

Jovan je bio jedan od onih Hristovih učenika koji je ostao pod Krstom na Velikom Petom. Sa Presvetom Bogorodicom, on je nepokolebljivo stajao, čuvajući obećanje da će je služiti do kraja njenog života. Ova posvećenost učinila je Jovana Božanskim zaštitnikom u očima mnogih vernika.

Misionarski rad u Efesu

Nakon Vaskrsenja, Jovan odlazi u Efes da šire Božansko Jevanđelje. Njegov rad nije ostao neprimećen; uspeo je da preobrati mnoge u hrišćanstvo. Bio je proganjan i mučen, ali njegova vera ostala je nepokolebljiva. Tokom boravka na ostrvu Patmos, napisao je čuveno Jevanđelje i Otkrovenje.

Čuda na grobu

Upokojenje Jovana Bogoslova bio je misteriozan događaj. Njegovi učenici su mu iskopali grob u obliku krsta, u koji je on živ ušao. Kada su bili upitani da ponovo otvore grob, telo nije bilo tamo. Od tada, verne pristalice redovno pohode njegov grob, na kome su svedoci čudesnih pojava.

Sveti Jovan Bogoslov u tradiciji

Crkva slavi Svetog Jovana dva puta godišnje – 9. oktobra i 21. maja. Njegova veza sa vernicima ostaje živa kroz čudesnu prašinu koja se, kako se veruje, širi iz njegovog groba na taj dan. Ova prašina ima lekovita svojstva koja navodno pomažu u isceljenju raznih tegoba.

Vera koja živi

Nasleđe Svetog Jovana Bogoslova inspiriše milione. Njegova vera i požrtvovanost, suprotstavljeni progonu i smrti, ostaju kao primer za sve hrišćane, pozivajući na urnjenje i odanost preko svetovnih ograničenja. Kako velika projekcija vere u današnje vreme!

Related Posts

Leave a Comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.