Home Vesti Pesničke Vatre Zlatiborske: Počast Branku Radičeviću

Pesničke Vatre Zlatiborske: Počast Branku Radičeviću

by Ostoja Mirosavljevic
0 comment 6 views 2 minutes read

Tradicionalna manifestacija u čast velikog pesnika

Uzbudljiva i inspirativna „Pesničke vatre zlatiborske“ ponovo je obasjala Zlatibor. Ova manifestacija, koja se održava već jedanaesti put, predstavlja počast delu i životu Branka Radičevića, srpskog romantičarskog pesnika. Posebna prigoda je ove godine – 200 godina od njegovog rođenja. Ovaj značajan datum okupio je brojne ljubitelje književnosti na svečanom otvaranju u subotu, 05. oktobra.

Šumatno brdo u plamenu poezije

Svečanost je tradicionalno počela paljenjem vatre na Šumatnom brdu. Veličanstven čin koji je, u slavu Radičevića, upotpunio istaknuti pisac i reditelj Siniša Kovačević. Njegova reč je dodatno osvežila sećanje na nasledstvo Radičevića. Ovaj događaj je podsetio na neugasivu strast i neobičan duh srpskog romantizma.

Dubok uticaj Siniše Kovačevića

Kovačević ima bogat i raznolik opus koji, poput vatri koje je zapalio, obasjava književnost i dramu na našim prostorima. Njegov doprinos i stvaralaštvo čine ga nesumnjivo jednim od najznačajnijih savremenih umetnika. Program je nastavljen u Kulturnom centru Zlatibor, gde je Branislav Tomašević, dramski umetnik, oživeo delo „Đački rastanak“ u društvu Ljiljane Blagojević.

Stihovi koji odjekuju kroz vreme

Prisutnost i energija dobitnika ovogodišnje povelje samo su doprineli večitoj inspiraciji koju nudi delo Branka Radičevića. Njihove reči i nastupi omogućili su publici da oseti besmrtnost njegovih stihova. Dodatnu dimenziju obučio je predavanje dr Jovane Jovanović sa Instituta za srpski jezik SANU, koje je osvetlilo doprinose Kovačevića.

Uručenje povelje: Priznanje za životno delo

Na istoj sceni, priznanje je dobilo značenje. Povelju, koja ističe životno delo, dobio je Kovačević, na delu čime je njegov uticaj potvrđen. Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, uručio mu je ovu prestižnu nagradu, koja simbolizuje i njegov doprinos srpskoj kulturi i umetnosti.

Uvertira „Pesničkih vatri“ u kulturnom stihu

Veče pre centralne manifestacije, 04. oktobra, u dvorani Kulturnog centra, prikazan je film Siniše Kovačevića „Sinovci“. Ova uvertira pružila je potpuni kulturni doživljaj svim zainteresovanim posetiocima, probudivši kreativne ideje i osećaje. Time je spojena filmska umetnost sa pesničkom inspiracijom.

Kulturni spoj uz podršku institucija

Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Udruženje „Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor“ zaslužni su za izuzetnu organizaciju ovog kulturnog događaja. Kolektivni trud omogućio je da „Pesničke vatre zlatiborske“ ostanu posebno mesto susreta umetnosti, kulture i zajedništva. Uz jaku podršku svih entuzijasta i članova zajednice, ovo je prošli dan umetničkog slavlja uspomena.

Related Posts

Leave a Comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.