Užice, RS
Partly Cloudy
6h7h8h9h10h
8°C
8°C
9°C
10°C
12°C
Home Vesti Promocija Kulture Čitanja: Susreti Sa Aleksandrom Janjuševićem

Promocija Kulture Čitanja: Susreti Sa Aleksandrom Janjuševićem

by Ostoja Mirosavljevic
0 comment 5 views 2 minutes read

Uvod u Promociju Kulture Čitanja

Susreti dece sa piscima mogu biti magični! U tom duhu, biblioteka „Ljubiša R. Đenić u Čajetini“ nedavno je ugostila pisca Aleksandra Janjuševića. Njihova inicijativa ima za cilj razvijanje ljubavi prema knjigama kod mladih, a ovaj događaj je postao pravi kutak za promociju čitanja i pisanja. Pitanje je jasno: kako ovakvi susreti mogu dugoročno uticati na kulturno obrazovanje dece?

Deca kao Inspiracija i Saradnici

Aleksandar Janjušević, pisac za decu, sa velikim zadovoljstvom gostuje u školama. Dragocene su mu dečje reakcije i komentari, što i ne čudi ako znamo da su mnoga njegova dela inspirisana upravo razgovorima sa najmlađima. U nekim slučajevima, ti postaju ilustratori njegovih knjiga. To je direktan pokazatelj kako interaktivan pristup može oplemeniti mlade duhove i podstaći ih na kreativni izraz.

Osnaživanje Kulture Čitanja

Janjuševićevo gostovanje u Čajetini nije izolovan slučaj. On redovno posećuje biblioteke i škole širom Srbije. Njegova misija je jasna: promovisati kulturu čitanja u maksimalnoj meri. Značaj ovakvih aktivnosti je nemerljiv, jer deca kroz direktan kontakt sa piscem dobijaju motivaciju da zavire u svet knjiga. Kroz poeziju i kreativne radionice, oživljava se ljubav prema čitanju.

Uloga Udruženja za Kulturni Rast

Aleksandar je osnivač udruženja “Gde su knjige nema brige“. Ova organizacija ima zadatak da negovanjem književnosti, posebno među decom, uveća uticaj knjige u njihovim životima. Ove organizacije često organizuju festivale i književne sesije gde deca mogu biti akteri i kreatori. To nije samo o uvođenju u svet poezije, nego i o omogućavanju aktivnog učešća u tom svetu.

Važnost Neposrednih Susreta

Lični kontakt sa piscem kao što je Janjušević ima poseban uticaj na decu. Njegovi susreti sa decom iz osnovnih škola “Dimitrije Tucović“ bili su više od samo interakcije; bili su prilika za lični i edukativni rast učenika. Deca su bila uključena u recitovanje, razgovore i još mnogo toga. Ovakvi događaji približavaju književnost i čine je pristupačnijom.

Razvoj Tradicije Čitanja

Uz događaje poput ovih, razvija se ista tradicija koja je dugo vremena, na žalost, zanemarivana. Pisci i deca zajedno rade na tome da se knjiga vrati u centar pažnje. Kao član udruženja dramskih pisaca i književnog kluba „Abrašević“, Janjušević ima priliku da svojim primerom pokaže značaj čitanja. On je, uistinu, ambasador pisane reči.

Put u Svet Čitanja

Svaki susret na putu ka promociji kulture čitanja ostavlja trag. Bez obzira na sve prepreke, uz predanost ljudi poput Aleksandra Janjuševića, očuvanje ljubavi prema knjigama postaje mnogo više od samo truda. Postaje hrašćanski put ka boljoj, obrazovanijoj budućnosti. Čitajmo!

Related Posts

Leave a Comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.