Užice, RS
16°
Sunny
16h17h18h19h20h
16°C
15°C
13°C
11°C
9°C
Home Vesti Kako Kortizol utiče na Gojaznost: Tri Doručka koje Treba Izbegavati

Kako Kortizol utiče na Gojaznost: Tri Doručka koje Treba Izbegavati

by Ostoja Mirosavljevic
0 comment 5 views 2 minutes read

Kako Kortizol utiče na Gojaznost: Tri Doručka koje Treba Izbegavati

Zamislite da vaš doručak krije tajnu za koju niste znali. Hormon koji se ne vidi, ali moćno deluje — kortizol. On je prirodni odgovor vaše nadbubrežne žlezde na stres, ali u modernom svetu, postao je i jedan od vodećih uzroka gojenja.

Sila koja drži metabolizam pod kontrolom

Nije samo loš momak! On je potreban vašem telu za normalno funkcionisanje. Ovaj hormon, uz pravilnu ishranu, kontroliše nivo energije i metabolizam. Međutim, u svetu brzih šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, on postaje kočničar vašeg metabolizma. Kako, pitate se?

Prekomerni nivo dovodi do skladištenja masnoće, posebno oko struka. Stručnjakinja Ketrin Gervacio upozorava da neke opcije za doručak mogu direktno podstaći ovaj proces stvaranjem skokova šećera u krvi. O, da, uzbuđenje vas drži budnima, ali i stres koji signalizuje nadbubrežnim žlezdama da otpuste više kortizola.

Opasnosti se kriju u vašim omiljenim doručcima

Uživanje u kroasanima. Da, mnogi ih vole. No, njihov sadržaj rafinisanih ugljenih hidrata i šećera ih čini idealnim kandidatom za pustošenje po nivou glukoze u krvi. Uzbuđenje koje osetite od šećera ubrzo prati ogromni pad, što izaziva pojačano lučenje i, ne zaboravite, skladištenje masti.

Sledeća na listi: beli hleb s džemom. Ovaj izgleda jednostavan izbor sadrži supstance koje izazivaju insulinski odgovor prema šećeru, što dovodi do skladištenja masnoće. Zvuči poznato? To je isti scenario, isti zločini.

Kada žitarice nisu zdrav izbor

Nekada ste mislili da su žitarice spas za vašu ishranu. Međutim, mnoge komercijalne žitarice su ništa više nego šarlatanske zamke sa dodacima šećera. Kako to utiče na vaše telo? Podstiče ista ona kolebanja u nivou šećera. Jetreno, tica puna masti se smeška okolo stomaka.

Šta možemo učiniti? Počnite s malim izmenama u vašem doručku. Izazivajući kortizol da se smiri, vratiti ćete svoj metabolizam u ravnotežu. Razmislite o dodavanju proteina i zdravih masti u svoj doručak.

Važno je dobro jesti

Kako možemo pomoći telu da upravlja? Prema Gervacio, početak dana sa uravnoteženim obrokom bogatim vlaknima i proteinima mogao bi drastično smanjiti proizvodnju ovog hormona. Na taj način, telu dajemo energiju i održavamo stabilan nivo šećera, izbjegavajući prevelike uspone i padove.

Sad kad znate više o ulozi, pogled na vaš doručak može se promeniti. Zapamtite: nije samo u onome što jedete, već kako ono što jedete utiče na vas. Izbegavajte opasne doručke, kontrolišite ga i budite korak ispred gojenja!

Related Posts

Leave a Comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.