Home Vesti Unapređenje Elektro-Distributivne Mreže u Srbiji

Unapređenje Elektro-Distributivne Mreže u Srbiji

by Ostoja Mirosavljevic
0 comment 5 views 1 minutes read

Unapređenje elektro-distributivne mreže u Srbiji

Da li ste znali da Srbija ulaže milione evra u modernizaciju svoje elektro-distributivne mreže? Sa zimom koja je sve bliža, i povećanom potrošnjom energije, saznajte kako se naša zemlja priprema za predstojeću sezonu.

Savremene investicije za sigurniju zimu

Pripreme za zimu su u punom jeku. Direktorka Elektrodistribucije Srbije, Biljana Komnenić, ističe da je u prethodne dve godine uloženo 50 miliona evra u rekonstrukciju niskonaponske mreže. Ovaj značajan poduhvat uključuje zamenu 34.000 drvenih stubova betonskim i obnovu 2500 kilometara nadzemne mreže.

Savetovanje “Cired” na Kopaoniku

Međunarodna organizacija Cired, čija je Srbija članica, usmerava pažnju na potrebu za pouzdanim radom distributivne mreže. Ovo savetovanje je održano na Kopaoniku, gde se teme kao što su unapređenje tehnologija u distribuciji detaljno razmatraju.

Projekat pametnih brojila

Modernizacija distributivne mreže obuhvata i ugradnju pametnih brojila. U osam meseci instalirano je 521.000 pametnih brojila. Ovo je veliki korak napred, što znači veću preciznost i pouzdanost u očitavanju potrošnje struje.

Evropska podrška i finansiranje

Projekat zamene brojila, vredan 110 miliona evra, značajno je podržan od strane Evropske unije. Pored toga, Evropska banka za razvoj i Evropska investiciona banka nastavljaju sa finansiranjem instalacije novih brojila, što obezbeđuje stabilniji i pouzdaniji sistem.

Izazovi i rešenja u Novom Sadu

Iako su neki početni izazovi bili prisutni u Novom Sadu, oni su uspešno prevaziđeni. Kontinuirani napori u unapređenju infrastrukture su doveli do bolje operativnosti i tačnosti merenja energije.

Pogled na budućnost

Kako se zimska sezona bliži, Srbija pokazuje svoju posvećenost modernizaciji i usavršavanju elektro-distributivne mreže. Osim što obezbeđuje kontinuitet snabdevanja, ove investicije čine sistem otpornijim na izazove koje donosi hladno vreme. Nastavljamo sa praćenjem razvoja ovih projekata i radujemo se još sigurnijoj energetskoj budućnosti.

Related Posts

Leave a Comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.