Home Vesti Izazovi Mladih u Srbiji i Planovi za Budućnost

Izazovi Mladih u Srbiji i Planovi za Budućnost

by Ostoja Mirosavljevic
0 comment 2 views 2 minutes read

Mladi u Srbiji: Izazovi i Planovi za Budućnost

Svake godine sve više mladih u Srbiji razmišlja o napuštanju svoje države u potrazi za boljim životom. Istraživanje koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije pokazuje da bar petina mladih planira da se iseli u narednim godinama. Ovi podaci nam ukazuju na globalni trend ekonomskih migracija mladih koje se u Srbiji prepliću sa lokalnim izazovima kao što su niske plate i nedovoljne javne usluge.

Šta Pokreće Mlade da Napuste Srbiju?

Glavni razlog zašto mladi nameravaju na odlazak je želja za višim životnim standardom. Prema istraživanju, 33,4% mladih u Srbiji bi želelo da imaju bolje uslove za život. Odmah iza toga, 31,8% traže dostojanstveniji život, nešto što je u Srbiji teško dostižno za mnoge. Bolje javne usluge su takođe značajan motivacioni faktor za odlazak, sa 14,1% mladih koji navode ovaj razlog.

Finansijske Rezerve i Percepcije o Platama

Većina mladih u Srbiji ima jasna očekivanja o platama koje smatraju dovoljnim za pristojan život. Više od polovine, tačno 54,1%, veruje da je plata preko 130.000 dinara neophodna. To je znatno iznad prosečne neto plate u Srbiji koja iznosi 85.485 dinara. Iz ovoga je jasno da većina mladih ne smatra trenutnu ekonomsku situaciju zadovoljavajućom.

Pogled na Život u Srbiji

Jedna od zanimljivih tačaka koje istraživanje otkriva jeste mišljenje mladih u Srbiji o životu na selu. Ocenjeno sa prosečnom ocenom od 2,5, ovo ukazuje na to da mnogi mladi ne vide perspektivu u ruralnim predelima zbog nedovoljne infrastrukture i obrazovnih mogućnosti. Ovakvo viđenje podstiče još veću potražnju za životom u urbanim sredinama ili čak inostranstvu.

Obrazovanje i Poslovne Prilike kao Motivacija

Kada se govori o mladima koji su se već iselili iz svojih rodnih mesta, najveći broj to je učinio zbog obrazovnih prilika (45%). Poslovne prilike slede sa 22%. Ove brojke nam govore o tome koliko su mladi spremni da naprave korak ka boljoj budućnosti, čak i ako to znači odlazak u veće gradove ili druge države.

Razlike u Planiranju Prema Polu

Muškarci u Srbiji u većem procentu ne planiraju selidbu u poređenju sa ženama. Ovaj fenomen bi mogao biti rezultat različitih gledišta i uloga koje polovi tradicionalno imaju u društvu, ali i različitih prioriteta koji mogu postojati između njih.

Zaključak: Potreba za Promenama

Suočeni sa ovim statistikama, jasno je da su potrebne sistemske promene kako bi se mladi predupredili na ostajanje u Srbiji. Država mora ulagati u poboljšanje životnog standarda i javnih usluga kako bi zadržala svoje najperspektivnije građane. Za održivu budućnost, pitanje mladih u Srbiji i njihovih potreba mora biti na vrhu agende.

Related Posts

Leave a Comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.