Home Vesti Organska Proizvodnja u Zlatiborskom Eko Agraru

Organska Proizvodnja u Zlatiborskom Eko Agraru

by Ostoja Mirosavljevic
0 comment 7 views 4 minutes read

Zlatiborski Eko Agrar: Put ka Organskoj Budućnosti

Organska hrana je sve češći izbor za mnoga domaćinstva, kako u Srbiji tako i širom sveta. Potrošači su sve svesniji značaja zdrave ishrane, a Zlatiborski Eko agrar prednjači u tom domenu. U Srbiji, posebno na Zlatiboru, organska proizvodnja postaje sinonim za kvalitet i zdravlje. Usredsređeni smo na proizvodnju koja ne samo da podržava lokalne farmere, već i nudi zdraviju alternativu za sve potrošače. Povećana potražnja za organskim proizvodima donosi i potrebu za većim kapacitetima, što Zlatiborski Eko agrar planira da ispuni svojim budućim projektima.

Šta je Prirodno, Neka Bude i Zdravo

Od prošle godine, u Čajetini se proizvodi visoko kvalitetna organska hrana za životinje. Proizvodnja podrazumeva korišćenje isključivo organskih sirovina, koje su uzgajane na bezbedan način, bez upotrebe sintetike i pesticida. Hrana koju nudimo je dizajnirana da bude nutritivno izbalansirana, zadovoljavajući posebne zahteve za svaku vrstu životinja. Ovakav pristup pomaže u održavanju zdravlja životinja, što se direktno odražava na kvalitet krajnjih proizvoda kao što su mleko, jaja, meso i mlečni proizvodi. Organska hrana ne samo da poboljšava zdravlje stoke, već i doprinosi održivosti ekosistema. Poljoprivrednici koji se opredele za organsku proizvodnju time pomažu očuvanju prirode i vraćanju balansiranih agroekosistema.

Malena Fabrika, Velika Vizija

U okviru našeg preduzeća, mini fabrika je već sada prepoznata kao simbol kvaliteta i inovacije u organskoj proizvodnji. Sanja Filipović, rukovodilac Zlatiborskog Eko agrara, ističe da je proizvodnja sa početnih 5 tona mesečno porasla na 15 do 20 tona. Proces je složen, ali je obavezna nabavka sertifikovanih sredstava srž organske proizvodnje. Svaki korak u proizvodnji je pažljivo planiran i kontrolisan, kako bi se osiguralo da krajnji proizvod zadovoljava najviše standarde kvaliteta. Ova hrana omogućava organskim proizvođačima da lakše zadrže sertifikate i nastave proizvodnju organskog mleka, kajmaka i sira, koji su postali zaštitni znak Zlatibora. Fabrika planira dodatne investicije u infrastrukturu, s ciljem povećanja kapaciteta i uvođenja novih proizvoda koji će zadovoljiti sve veće potrebe tržišta za organskim proizvodima.

Podrška Lokalnim Proizvođačima

Važno je napomenuti da Zlatiborski Eko agrar ne samo da proizvodi visokokvalitetnu organsku hranu, nego aktivno podržava i širenje ideje zdrave organske proizvodnje. Od Ćuprije do Aranđelovca, podrška lokalnim farmerima znači više od samog proizvodnog procesa. Naša misija je da pomognemo farmerima da se prebace na organsku proizvodnju, pružajući im savete, obuku i neophodne resurse. Širenjem navika o zdravom životu i očuvanju životne sredine, povećava se svest o važnosti organske hrane. Pored toga, održavamo radionice i edukativne programe za mlade poljoprivrednike, kako bi ih motivisali da se bave održivom poljoprivredom. Na taj način, ne samo da obezbeđujemo bolju budućnost za naše zajednice, već i stvaramo novi talas proizvođača koji su posvećeni očuvanju prirode.

Kontrola i Garancija Kvaliteta

Kako je svaka organska proizvodnja podložna strogim kontrolama, Zlatiborski Eko agrar ne prestaje da inovira i poboljšava svoje metode. Inspekcije sertifikovanih kuća obezbeđuju da svaki proizvod zadovoljava visoke standarde koje zahtevamo i zaslužujemo. Režim inspekcija i kontrola nam pomaže da održimo kvalitet i sigurnost svih naših proizvoda. Naš tim stručnjaka radi na tome da kontinuirano unapređuje standarde proizvodnje i uslove za rad, kako bi osigurao da proizvodi budu vrhunskog kvaliteta. Uvođenjem novih tehnoloških inovacija, planiramo da dodatno osnažimo našu kontrolu kvaliteta, a u isto vreme smanjimo uticaj na životnu sredinu. Organski proizvodi iz Zlatiborskog Eko agrara su sinonim za kvalitet i sigurnost, što je potvrdilo i više zadovoljnih kupaca i partnera.

Planovi za Budućnost

Iako su sadašnji rezultati respektabilni, kaže Filipović, budućnost donosi još veću ekspanziju. Postavljen je cilj da se kapaciteti povećaju, a planovi obuhvataju i izvoz organskih proizvoda na međunarodno tržište. Najvažnije je da zajednica raste, a dobrobit potrošača i opštine se održava. Povećanje proizvodnje omogućava nam da odgovorimo na sve veću potražnju za zdravom hranom, kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu. Radimo na uspostavljanju novih partnerstava i saradnji koje će omogućiti dalju ekspanziju i razvoj organske industrije u Srbiji. Budućnost je u organskoj proizvodnji, i Zlatiborski Eko agrar je posvećen tome da vodi taj pokret ka novim visinama.

Podsticaj za Nove Generacije

Zlatiborski Eko agrar je inspirativan primer za sve koji žele da se upuste u organsku proizvodnju. To je prilika za učenike i mlade preduzetnike da dele i razvijaju viziju zdravijeg društva. Naša vizija je da postanemo vodeći centar za edukaciju i promociju organske poljoprivrede, gde će nove generacije moći da uče o važnosti ekološke održivosti. Budućnost je u organskoj proizvodnji, a Zlatiborski Eko agrar je na čelu tog pokreta, pružajući nadu i inspiraciju svima koji veruju u bolju i zdraviju budućnost.

Zlatiborski Eko agrar ostaje posvećen svojoj misiji unapređenja organske proizvodnje u Srbiji i šire, uz pružanje podrške svim poljoprivrednicima i zajednicama koje žele da se pridruže ovom važnom ekološkom pokretu.

Related Posts

Leave a Comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.