Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

img

U okviru jesenje turneje po Srbiji, Darko Rundek i Cargo trio, posle nastupa u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, stižu u Užice. Koncert u Gradskom kulturnom centru biće održan u nedelju, 24. novembra u 20 i 30 časova.

Originalan i pun iznenađenja, Darko Rundek je već na početku turneje i prvom koncertu u Beogradu, publici priredio nesvakidašnji događaj. Beograđanima je najavljeno da mesta u Sava Centru neće biti numerisana, jer će publika biti na sceni zajedno sa Darkom i Cargo triom. Iz istog razloga nisu se prodavale karte za mesta u dvorani, na parteru i balkonu. Broj posetilaca je ograničen na samo 700 osoba. Rundekovo objašnjenje za takav postupak glasi:

—Za razliku od koncerata na kojima je publika negdje daleko, u prostoru koji je velik i značajan, a a mi na toj širokoj crnoj sceni kao u prevelikom stanu, ovdje možemo pozvati publiku k nama, ispuniti taj prevelik stan prijateljima i napraviti gala žurku.

Park Orsula, Dubrovnik - Darko Rundek Cargo Trio - (25.08.2012)

Sudeći po svestranosti kojom je obeležen život Darka Rundeka, ovakva ideja za nastup je bila donekle očekivana. Iako je početak njegove karijere vezan za grupu Haustor, sviranje i pevanje, Darkova biografija je prepuna i drugih vidova umetničkog izražavanja.

U periodu kada je nastala osnova grupe Haustor u vidu neformalne grupe Komuna još 1977. godine, pored neobaveznog sviranja i pevanja, Darko se bavio i mnogim drugim stvarima. U tom periodu je studirao književnost, pisao za novine i bio je urednik kulturne rubrike Studenskog lista. Kasnije, 1979. godine kada je nastao Haustor, uveliko je studirao režiju na Pozorišnoj akademiji pa su muzički nastupi bili obeleženi pantomimom, teatralnošću i šminkom. Paralelno sa radom u Haustoru, radio je i kao asistent režije u pozorištu, povremeno glumio i režirao radio drame. Muziku za film „Orao” Zorana Tadića je napisao 1990. godine, Haustor je prestao sa radom, a Darko se sa porodicom preselio u Pariz. Tamo je komponovao muziku za pozorišne predstave, a za vreme rata je jedno vreme radio kao muzički urednik na Radio Brodu. Sredinom devedesetih je osnovao grupu KAAN koja je svoje mesto našla na pariskoj alternativnoj sceni. Uradio je i dva klupska nastupa u Parizu improvizujući ekipu Haustora da bi se zatim vratio u Zagreb i napravio sastav sa kojim je uradio seriju odličnih koncerata po Hrvatskoj.

RIJEKA 26.04.2011 HKD SUŠAK KONCERT DARKO RUNDEK TRIO FOTO RONI BRMALJ

Prvi samostalni album objavljuje 1997. godine pod nazivom „Apokalipso” žanrovski raznoliko, ali u stilu Haustora. Naslovna pesma je istovremeno i muzička tema u istoimenoj predstavi njegove supruge, režiserke Sande Hržić, koju je izveo teatar ITD. Drugi album izdaje 2000. godine pod nazivom „U širokom svjetu”, a krajem iste godine sa svojim sastavom održava tri legendarna koncerta u SKC-u i Hali sportova u Beogradu. Darkova ekipa je bila prvi značajniji bend koji je došao u Srbiju posle rata. Sva tri koncerta je završavao posvetom preminulom Milanu Mladenoviću iz grupe EKV i pesmom „Ona se budi”. Iste godine objavljuje i živi album iz beogradskog SKC-a nazvan „Long Time No See”. Naredne godine nastupa na novosadskom EXIT-u, a ozirom da je postao  miljenik publike nastupa i na naredna dva EXIT-a.

Treći solo album „Ruke” objavljuje 2002. godine i prodaje ga u ogromnom tiražu. Iste godine izdaje album „Uživo Tvornica” podpisujući ga kao Darko Rundek i Haustor. Već 2003. godine formira novi bend pod nazivom Rundek Cargo Orkestar, satavljen od muzičara koji su radili na albumu „Ruke”. Promotivna  turneja je obuhvatila skoro čitavu bivšu Jugoslaviju počev od Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Završena je serijom koncerata u beogradskom SKC-u. Izdaje i dvostruki živi album 2004. godine pod nazivom „Zagrebačka magla” koji je snimljen u toku takozvane „Plave turneje”. Turneja je u stvari obuhvatala sedam tematskih večeri zaredom u Zagrebu na različitim lokacijama. Zahvaljujući mnogobrojnim gostima, album obiluje žanrovima i Darkovim muzičkim eksperimentima. Iste godine diskografska kuća Piranha Music iz Berlina izdaje malo promenjenu verziju albuma „Ruke” navodeći kao izvođače Darka Rundeka i Cargo Orkestar. Svetska distribucija donosi albumu mesto među prvih 10 na najvažnijim svetskim top listama i odlične kritike.

Rundek_Izmedju_cover

Novi album izdaje 2006. godine sa Cargo Orkestrom pod nazivom „Mhm A-ha Oh Yeah Da-Da”. Još jednom pokazuje da pripada ne samo Hrvatskoj već i Jugoslaviji koje više nema. Sledi zatim „Balade Petrice Kerembuha” 2008. godine i opet iste godine živi album iz beogradskog Sava Centra. Naredni živi album je objavljen 2009. godine u Kazalištu Antonio Gandusio u Rovinju. Sleda zatim „Plavi Avion”, „Rariteti CD 1(studio)” i „Rariteti CD 2(live)”, svi izdati 2010. godine.

U prodaji je i knjiga o Darku Rundeku koju je pod nazivom „Rundek,između-Knjiga o pjesmama” koju je napisao Ante Perković. Predviđeno je i limitirano izdanje koje obuhvata i živi album snimljen u Domu omladine. Sadržaj knjige je podeljen po celinama na osnovu Rundekovih pesama, pisana je u prvom licu jer u njoj nisu obrađivani biografija i klasičan intervju već dopisivanje Darka Rundeka i Ante Perkovića. Pored toga u knjizi su obuhvaćene izjave Darkovih saradnika, dokumenti, sećanja kao i dosad neobjavljene fotografije. Iako je zagrebačka izdavačka kuća Menart predvidela samo izdanje na hrvatskom jeziku, interesovanje za knjigu je ogromno. Rundek je knjigu obožavaocima u Beogradu potpisivao ćirilicom.

Pored Darka Rundeka Cargo Trio čine violinistkinja Izabel i multinstrumentalista Dušan Duco Vranić. Sudeći po nastupima u Beogradu koji su  trajali oko dva i po sata, sa pauzom od dvadeset minuta i raznovrsnom repertoaru, užička publika će sigurno uživati u koncertu. Na radost obožavalaca, premijernim izvođenjem pesme „Midniht Calypso” Darko Rundek najavljuje novi studijski album za sledeću godinu.

Mirjana Milićević

Related Posts

Leave a Comment