Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

latino plesovi

Latino –američki plesovi su poslednjih decenija postali veoma popularni u našoj zemlji. Muzika koja pleni, lepršavi pokreti i mnogo strastvenog zanosa su ono bez čega se ovi plesovi ne mogu zamisliti. Plesači tanga, salse, sambe i ostalih na sceni stvaraju jedno malo umetničko delo, spojeno nitima igre, pokreta i muzike. Kreću se vođeni muzikom, njihova tela kao da su stvorena da prate određene ritmove i dok to rade, posmatrači sa strane imaju osećaj da za njih ne postoji ništa sem igre i muzike.

O poreklu i nastanku latino–američkih plesova malo se zna. Ovi plesovi vuku korene iz Afrike odakle su prvi robovi dovođeni na teritoriju Latinske Amerike. Ovi plesovi su postali i ostali značajni doprinos razvoju kulture Latinske Amerike. Latino-američki plesovi se dele na tri grupe:

1.Afro-brazilski

2.Afro-kubanski

3.Afro-karipski

Afro-brazilski je samba, afro-kubanski salsa, afro-karipski ča-ča-ča, mamba, maćata, merenge.

Ča-ča-ča originalno potiče od mambe i rumbe. Pošto mamba ima brz ritam, muzičari su je usporili. Godine 1954. u Paladijumu (Palladium) na Brodveju rodio se ples ča-ča-ča i brzo postao jedan od najomiljenijih. Ime je dobio po haićanskom zvonu, koje se koristilo i kao instrument. Ča-ča-ča se sastoji od tri brza koraka (trokorak) i dva sporija, u udarcima jedan i dva.

cha-cha

Rumba je ples čiji naziv u originalu znači ples, slavlje. Ime potiče iz 19. veka. Najviše se razvio na Kubi, sa varijacijama na ostalim karipskim ostrvima. Suština plesa je da devojka izazovnim pokretima zavodi svog muškarca. Zbog seksualnog prizvuka često je bila zabranjivana jer je smatrana kao blud i potencijalana opasnost. Rumba je osnov za mambu, jako je popularna ne samo na Karibima nego u celom svetu.

Mamba se izvorno svira slično kao rumba, a može se i opisati kao rumba sa pauzama. Prvi put se pojavila u SAD-u. Reč mamba potiče sa Kube. Mambo je ulični ples u kojem žena i muškarac odmeravaju kontrolu i snagu tj. izazivaju se.

mambo

Brazil je poznat po sambi gde se ovaj ples prvo pojavio i gde ima puno varijacija, od karnevalskog do elegantnog. Samba je ples čiji naziv potiče od angolske reči semse ili religioznog ritma i odnosi se na karakteristične pokrete kukovima. Kratki seckani pokreti simbolizuju pokrete robova u lancima. Često se naziva „južno-američki valcer” jer sadrži podizanje i spuštanje što su pokreti slični valceru.

290-din-za-mesec-dana-skole-plesa-po-izboru-u-plesnoj-skoli-nuelis-salsa-samba-rumba-ca-ca-ca-mambo-dzajv-rock-and-roll-meringue-pasodoblekao-engleski-i-becki-valcer-tango-1266-1

Paso Doble u bukvalnom prevodu znači dvokorak  ili dupli korak. Sam ples zasnovan je na konceptu  borbe sa bikovima kao i muzika koja se pušta tokom i za vreme matadorskog ulaska u arenu (paseo), ili tokom prolaska neposredno pre ubistva bika (faena). U ovom plesu muškarac je simbolično matador, a žena ponekad njegov plašt (cappa) a ponekad i sam bik. Pokreti plesača prožeti su elementima flamenka, a muškarac u pokretima po principu foto-aparata u obliku marša ima dominantnu ulogu. Za razliku od ostalih latino-američkih plesova, u ovom ima jako malo ili ni malo pokreta kukovima.

Salsa potiče od reči salsa što znači sos. Nastala je u Njujorku u nedostatku izraza za nove plesove. Salsa se igra uz muziku od osam taktova koji su podeljeni na dva dela po četri takta. Postoje mnogi stilovi salse: kubanski, portorikanski, kolumbijski, njujorški i drugi.

Merenge je nacionalni ples Dominikanske Republike i Haitija. Moguće da je dobio naziv po slatkom jelu od šećera i belanaca.

Prva asocijacija za Argentinu je tango. Ovo je ples koji vodi poreklo iz Urugvaja i Argentine. Danas se određuje frazom „tužna misao koja se pleše“. Milonga je vrsta tanga. Početkom 20. veka kada je milonga preneta u salone i postao potreba  visokog društva, menjaju mu ime u tango jer je milonga bio ples na lošem glasu i to ime je previše podsećalo na seoska naselja.

tango

Regeton je nastao početkom devedesetih godina. Mešavina je mnogih različitih muzičkih žanrova i ritmova koji potiču sa Kariba. Baćata je muzički latino-američki žanr koji je nastao u 20. veku u Dominikanskoj Republici. Popularna je u ruralnim područijima Dominikanske Republike.

Jovana Vjetrović

Related Posts

Leave a Comment