Užice, RS
24°
Сунчано
10ч11ч12ч13ч14ч
27°C
29°C
31°C
32°C
33°C
Home DruštvoUmetnost i kultura 59. Sterijino pozorje u Novom Sadu od 26.maja do 3. juna

59. Sterijino pozorje u Novom Sadu od 26.maja do 3. juna

by Velimir Popovic

Sterijino pozorje foto

 

Bez Pozorja bili bismo siromašniji za jedno ljudsko razjumijevanje i za jednu zajedničku ljubav. Uvjerili smo se ne samo da je mogućno već da nam je i neophodno. Zato što je pametno i pošteno utemeljeno od samog početka–da bude zborište nacionalne umetnosti, gdje svako pokazuje mjeru svojih mogućnosti…(Meša Selimović, 1971.)

Stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera, Sterijino pozorje od nastanka još davne 1956. godine do danas, čak i u ovim tragičnim momentima koji su nas zadesili, predstavlja jedan od najznačajnijih nacionalnih festivala koji u mnogome predstavlja prikaz svega najboljeg što se u našem pozorišnom životu dešava. Nagrade koje se dodeljuju na Sterijinom pozorju nisu samo priznanja zaslužnim pojedincima i predstavama nego i upis u podatke  istorije nacionalne kulture.

Na ovogodišnjem 59– tom po redu Pozorju, u konkurenciji je devet takmičarskih predstava od kojih je osam delo domaćih dramskih pisaca:Unosno mesto, JDP, režija Egon Savin, tekst Aleksandar Nikolajevič Ostrovski; Ožalošćena porodica, Narodno pozorište Republike Srpske, režija Nikola Pejaković, tekst Branislav Nušić; Gospođa Olga, Narodno pozorište Sombor, režija Gorčin Stojanović, tekst Milutin Bojić; Gospođa ministarka, pozorište „Boško Buha” Beograd, režija Tatjana Mandić Rigonat, tekst Branislav Nušić; Neoplanta, Novosadsko pozoriše, režija Andraš Urban, po romanu Lasla Vegela; Bizarno, Narodno pozorište Beograd i Šabačko pozorište, režija Snežana Trišić, tekst Željko Hubač; Princip (mali mi je ovaj grob), Šaušpilhaus Beč,  režija Mihail Zadara, tekst Biljana Srbljanović; Trpele , Beogradsko dramsko pozorište, režija Boban Skerlić, tekst Milana Depolo i Boban Skerlić; Koštana, Narodno pozorište Subotica, režija Andraš Urban, tekst Borisav Stanković.

U bogatom pratećem programu, izdvajaju se 14. Međunarodni trijenale:„Pozorište u fotografskoj umetnosti”, 55. Izložba likovnih radova dece i omladine Srbije „Scena, maska, kostim, lutka”, „Dani knjige” gde će se promovisati izdanja iz oblasti istorije i teorije pozorište, program „Dnevna soba” gde će se, u programu koji je osmislila rediteljka Ivana Vujić odigravati radionice, predavanja, prezentacije i javna čitanja drama, izložba „Tragovi” (Udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug”), izložba Vojislava Kilibarde, izložba „Mija Aleksić–biti glumac”, izložba fotografija i promocija monografije „Ena Begović” i tradicionalno „Pozorje mladih” na kome će biti izvedene predstave studenata akademija iz regiona.

Selektor ovogodišnjeg festivala je Igor Bojović, dramski pisac, a članovi žirija su : Ljubosav Majera (predsednik žirija), Nebojša Dugalić, Boban Jevtić, Slobodan Tišma i Anđelka Nikolić.

Ovogodišnji festival protiče u znaku dva jubileja: 150 godina od rođenja Branislava Nušića i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

izvor: Sterijino pozorje

 

 

You may also like

Leave a Comment