Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home PrivredaPoljoprivreda 55 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi

55 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi

by Vladimir Gujanicic
0 comment

 

Poljoprivredni proizvođači sa područja našeg grada i ove godine će moći da računaju na podršku u razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, istakao je Slobodan Kuzmanović član Gradskog veća za poljoprivredu. Prema njegovim rečima za tu namenu u ovoj godini iz budžeta je izdvojeno 55 miliona dinara. što je za sedam miliona dinara više u odnosu na prethodnu godinu. Javni poziv je raspisan i trajaće do utroška planiranih sredstava.

Gradsko veće je usvojilo Program podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja za grad Užice za 2024. godinu i dobilo saglasnost Ministarstva poljoprivrede na isti, nakon čega je od 1. aprila otvoren Javni poziv. Kuzmanović ističe da je interesovanje veliko i da je već stiglo više od 40 prijava.

“U prethodnoj godini imali smo više od 800 korisnika i nadamo se da će ove godine premašiti taj broj. Javni poziv je objavljen na zvaničnoj internet stranici grada i dostavljen kancelarijama svih mesnih zajednica, tako da su naši poljoprivredni proizvođači upoznati kao i prethodnih godina. Ono što bih naglasio je da je potrebno da su naši poljoprivrednici obnovili svoje gazdisntvo o čemu diostavljaju potvrde i da su njihova gazdinstva registrovana na teritoriji našeg grada i da se parcele nalaze na teritoriji grada”, kaže Kuzmanović.

Dodaje, da su subvencijama obuhvaćene sve oblasti poljoprivrede, govedarstvo, ovčarstvo, svinjarstvo.

“Naravno najveće interesovanje vlada za nabavku poljopriredne mehanizacije a kao i svake godine subvencionisaćemo nabavku sistema za navodnjavanje, protivgradnih i mreža za zasenu, opreme za plasteničku proizvodnju, nabavku sistema za mužu, sadnog materijala za voćarstvo. Po prvi put našim subvencijama su obuhvaćene motorne testere i makaze za orezivanje voća, zbog velikog interesovanja poljoprivrednika”.

Maksimalan iznos subvencije je 400 hiljada dinara po svim merama, jer proizvođači mogu konkurisati po više mera. Kada je reč o mehanizaciji maksimalan iznos je 50 procenata bez pdv-a odnosno 150 000 dinara, dok je maksimalan iznos u stočarstvu do 400 hiljada dinara. Maksimalan iznos investiranja u fizičku imovinu je 50 procenata od nabavljene opreme ili stočnih grla i to bez uračunatog  pdv-a.

Zahtevi se podnose u kancelariji broj 28, gde se mogu dobiti i druge informacije vezano za ovogodišnji javni poziv.

Izvor: uzice.rs

Related Posts