Home DruštvoUmetnost i kultura 35. „Odzivi Paunu” u Ribaševini

35. „Odzivi Paunu” u Ribaševini

by Velimir Popovic

KUD SEVOJNO

Već 35. godina u Ribaševini, rodnom mestu Pauna Petronijevića (1936 –1962), u znak sećanja na ovog pesnika koga je smrt uzela u najlepšim godinama života, održava se pesnička manifestacija „Odzvi Paunu” na kojoj se dodeljuje i priznanje „Paunova nagrada” .Ove godine pod pokroviteljstvom Grada Užica, a u organizaciji Narodne biblioteke Užice, Udruženja građana Župa Lužnica, MZ Ribaševina i Osnovne škole „Miodrag Milovanović Lune” ova manifestacija održana je 6.oktobra. Dobitnik „Paunove nagrade” ove godine je akademik prof. dr Milosav Tešić.

Nakon kazivanja stihova iz pesme „Dobro leto” Pauna Petronijevića, prisutnima se obratio Radiša Marjanović, predsednik Skupštine grada Užica, koji je u svom govoru i sam izgovorio nekoliko Paunovih stihova, time odajući počast pesniku, ali i priznanje i zahvalnost Milijanu Despotoviću, ovogodišnjem predsedniku žirija za dodelu „Paunove nagrade” koji je u svojstvu predsednika Izdavačke radionice „Svitak”, do sada objavio nekoliko zbirki pesama Pauna Petronijevića. U svom govoru, Radiša Marjanović je istakao:

—Kada čitamo ove pesme čini nam se da vidimo pesnika, koji je ovaj svet napustio u 26. godini života, kako se šeta kroz ove prostore, livade, poljane. Zbirke njegovih pesama zbog tog vanvremenskog stiha obezbeđuju svoje mesto u kućnim bibliotekama. I sama ova manifestacija, svojim trajanjem dugim 35 godina zaslužuje da joj se posveti jedna monografija u kojoj bi bila sadržana njena istorija, duža od Paunovog života.

posetioci paunovih dana

U program same manifestacije uvrštena je i izložba povodom života i dela književnika Tadije Kostića, povodom 150 godina njegovog rođenja koju je priredio bibliotekar Narodne biblioteke Užice, Momčilo Lučić.

U izboru profesora književnosti Milunike Mitrovića, stihove Pauna Petronijevića govorili su kazivali članovi Dramskog studija Medicinske škole u Užicu. Svečanosti ove manifestacije doprineli su i KUD Sevojno, učenici OŠ Miodrag Milovanović Lune sa svojim programima, kao i pesnici Dragan Popović Kuruzlija, Slađana Dikić, Vidoje Sarić i Mile Majdov koji su govorili svoje stihove.

Milosav Tešić

Milosav Tešić

U ime žirija ovogodišnje manifestacije koji su sačinjavali književnici Milunika Mitrović, Slobodan Ristović i Milijan Despotović, obrazloženje za dodelu nagrade akademiku prof. dr Milosavu Tešiću dao je Milijan Despotović, koji je istakao rad ovog značajnog književnika i lingviste, kao i liričnost ukomponovanu sa narodnom tradicijom koja vuče korene iz užičke okoline. Ova nagrada Tešiću se uručuje za knjigu „Na vetrovom polju”. Potom je pročitano pismo prof. dr Milosava Tešića, koji se zahvaljuje na priznanju i izražava žaljenje što nije prisutan zbog ranije planiranog puta na Hilandar kao i nadu da će se sa ljubiteljima poezije susresti na jednom od književnih večeri u Narodnoj biblioteci Užice. Njegove stihove kazivala je Milunika Mitrović.

Milijan Despotović je potom predstavio novoustanovljenu nagradu Književnog časopisa „Svitak” , „Paunovo pismo” za doprinos svima koji su pomagali izdavanje dosadašnjih a i budućih zbirki pesama Pauna Petronijevića. Dobitnik prve, ovogodišnje nagrade je Paunov brat, Momčilo Petronijević, koji je dugo nakon smrti svog brata čuvao njegove rukopise, da bi ih, oko 500 stranica predao kao zaveštanje rada ovog pesnika izdavaču.

deca oš ribaševina

Ovom prilikom, zahvaljujući se prisutnim na odzivu, direktor Narodne biblioteke Užice, Dragiša Stanojčić, u ime Narodne biblioteke predao je zahvalnice KUD „Sevojno” i Dramskom studiju Medicinske škole, koji, svako na svoj način doprinose očuvanju i širenju kao i popularizaciji umetnosti i kulture.

Biografija: Milosav Tešić, rođen 1947 u selu Lještansko kod Bajine Bašte. Diplomirao i magistrirao na Filološkom fakultetu, Beograd. Radi u Institutu za srpski jezik kao urednik „Rečnika srpskog književnog i narodnog jezika”. Član SANU. Dobitnik mnogobrojnih nagrada za književni rad –Zmajeve, Disove, Žičke hrisovulje, Pečata varoši sremskokarlovačke, Nagrade kritičara „Borbe” za knjigu godine, nagrade „Miloš Crnjanski”, i mnogih drugih kojima se od ove godine dopisuje i Paunova nagrada.

Milunka Nikolić

You may also like

Leave a Comment