Užice, RS
20°
Делимично облачно
8ч9ч10ч11ч12ч
22°C
23°C
23°C
23°C
23°C
Home MestoUžice Grad pruža punu podršku u organizaciji 29. Festivala guslara Srbije

Grad pruža punu podršku u organizaciji 29. Festivala guslara Srbije

by Velimir Popovic
guslara srbije

Užice će biti domaćin 29. Festivala guslara Srbije, koji se održava 27. i 28. maja u Narodnom pozorištu. Tim povodom gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima razgovarala je sa predsednikom Saveza guslara Srbije Željkom Čurovićem i predstavnicima užičkog udurženja guslara “Pravo u žicu” Ivanom Ivanović i Danilom Tomićem.

Bila je ovo prilika da gosti gradonačelnicu upoznaju sa radom Saveza guslara Srbije i 34 udruženja, među kojima je i užičko. Željko Čurović predsednik SGS govorio je o značaju očuvanja ovog instrumenta, koji je po njegovim rečima bio nepravedno zaboravljen gotovo dve decenije.

“Drago mi je da se gusle ponovo čuju i da se nastavlja tradicija, a posebno je zadovoljstvo kada to čine veoma mladi ljudi poput Ivane i Danila. Posebno je zadovoljstvo i čast kada o tome možete da govorite sa gradonačelnicom, na čijoj pažnji i podršci se neizmerno zahvaljujem. Sigurni smo da će Grad Užice biti odličan domaćin našeg festivala i da se potpuno zasluženo festival održava baš ovde”.

Podsetivši da Grad pruža podršku, najpre u radu gotovo svih udruženja u Užicu, a onda i u organizaciji mnogobrojnih tradicionalnih i novih manifestacija, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je obećala da će Festival guslara Srbije dobiti i finansijsku i organizacionu pomoć. Po njenim rečima i ovaj sastanak pokazuje spremnost predstavnika Grada da čuju glas sugrađana i daju doprinos u unapređenju kulturnih i zabavnih sadržaja.

Ivana Ivanović i Danilo Tomić iz Udruženja “Pravo u žicu” ističu da je za republičku smotru guslara do sada prijavljeno oko 80 učesnika iz cele Srbije i da će ih verovatno biti i više. Nadaju se da će i sala Narodnog pozorišta biti popunjena do poslednjeg mesta, jer kako kažu, ako je UNESKO prepoznao značaj pevanja uz gusle koje je zaštitio, sigurno će to znati da prepoznaju i Užičani.

IZVOR: Uzice Oglasna Tabla

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

 

You may also like

Leave a Comment