Užice, RS
27°
Сунчано
11ч12ч13ч14ч15ч
30°C
31°C
32°C
33°C
34°C
Home MestoUžiceDešavanja 28.8-30.8 Beldocs festival u GKC-u, ulaz slobodan

28.8-30.8 Beldocs festival u GKC-u, ulaz slobodan

by miroslav_ostojic

naslovna beldocs

U periodu 28.8-30.8 u Gradskom kulturnom centru će biti održan Beldocs – međunarodni festival dokumentarnog filma. Ulaz je slobodan.

PROGRAM FESTIVALA:

1. 20 STOPA OD ZVEZDA, Morgan Neville, SAD, 2013, 91′ (Dobitnik Oskara 2014, Sundance Film Festival, IDFA 2013) – 28.avgust 2014. u 20h
Milioni su znali njihove glasove, ali im niko nije znao imena. U svom neodoljivom novom filmu, Pet metara do slave, nagrađivani režiser Morgan Nevil skreće pažnju na neispričanu istinitu priču o pratećim vokalima nekih od najvećih muzičkih legendi dvadesetprvog veka. Podjednako pobedonosan i srceparajući, film je istovremeno omaž neispevanim glasovima koji su doprineli obliku i stilu popularne muzike. Ovaj film je i osvrt na konflikte, žrtve i nagrade karijera provedenih u usklađivanju sa drugima.
Ovi daroviti umetnici pokrivaju širok spektar stilova, žanrova i era pop muzike, ali svako od njih nosi jedinstvenu fascinantnu i ličnu priču o životu provedenom u senci superzvezda. Uz retke arhivske snimke i muziku bez premca, Pet metara do slave se ponosi intimnim intervjuima sa Brusom Springstinom, Stivi Vonderom, Mikom Džegerom i Stingom, između ostalih. Ipak, ove svetski poznate ličnosti nisu u centru pažnje filma, već životne priče brojnih pratećih vokala.
http://beldocs.rs/stvaraoci-iz-senke/
http://beldocs.rs/filmovi/dvadeset-stopa-od-zvezda/
2. LEPOTICA I BOKSER, Zachary Heinzerling, SAD, 2013, 82′ (Sundance Film Festival, nominacija za Oskara 2014) – 28.avgust 2014. u 22h
Kao osvrt na ljubav, žrtvovanje i kreativni duh, ova iskrena ljubavna priča istražuje burni brak, dug 40 godina, dva japanska umetnika, slikara tzv. bokserskom tehnikom – Ušija Šinohare i njegove žene Noriko. Činilo se da mladom, nemirnom umetniku u Tokiju sleduje blistava budućnost i slava, te se u potrazi za svetskim priznanjem seli u Njujork 1969. godine gde ipak ne nalazi komercijalni uspeh. Noriko se sa 19 godina preselila u Njujork da studira umetnost i zaljubila u Ušija, a zatim odlučuje da napusti studije kako bi se posvetila bračnim dužnostima i ulozi asistenta svog nedisciplinovanog muža alkoholičara. Tokom braka uloge su se zamenile. Sada osamdesetogodišnjak, Ušijo se bori da kreira svoju umetničku zaostavštinu, dok Noriko napokon dobija priznanja za svoja umetnička dela – seriju crteža naslovljenu „Slatkica“ u kojoj predstavlja svoju, ne tako laku, prošlost sa Ušijom. Obuhvatajući četiri decenije njihovih života, ovaj film je portret para koji se bori sa večnim temama žrtvovanja, razočaranja i starenja u pozadini života posvećenih umetnosti.
http://beldocs.rs/filmovi/lepotica-i-bokser/
3. PESMA IZ ŠUME, Michael Obert, Nemačka, 2013, 97′ (IDFA 2013 nijabolji dokumentarni film) – 29.avgust 2014. u 20h
Pesma iz šume dokumentuje život amerikanca Luis Sarnoa, koji je proteklih 25 godina živeo sa Bajaka Pigmejima u centralnoafričkoj džungli. Kada Luis sa svojim sinom (iz veze sa suprugom Samedi iz plemena Bajaka) otputuje za Njujork, javljaju se problemi u njegovom naizgled utopijskom svetu.
http://beldocs.rs/zaljubiti-se-u-muziku/
http://beldocs.rs/filmovi/pesma-iz-sume/

4. GOSPODAR SVEMIRA, Marc Bauder, Austrija, Nemačka, 2013, 88′ (DOk Laipzig, CPH:DOX, IDFA 2013) – 29.avgust 2014. u 22h
Bio je jedan od vrhunskih nemačkih investicionih bankara. Pravio je milionske profite na dan. Sada sedi u praznoj zgradi banke u finansijskom centru Frankfurta i priča. Zastrašujuća unutrašnja perspektiva jednog megalomanskog, kvazi-religioznog paralelnog sveta iza ogledalskih prozora.
http://beldocs.rs/filmovi/gospodar-svemira/
5. POGREBNIK, Dragan Nikolić, Srbija, Nemačka 2013, 53′ (Najbolji srpski dokumentarni film BELDOCS 2014) – 30.avgust 2014. u 20h
Bata, poreklom Srbin, napušta rodnu Nemačku, da bi se u Srbiji zaposlio u međunarodnom pogrebnom preduzeću svog tasta Drnde. „Drnda Internacional“, sa sedištem u Požarevcu i predstavništima širom Evrope, je neprikosnoveni broj jedan u prevozu preminulih emigranata. Sa profesionalnom smirenošću i talentom za improvizaciju Bata uspeva da se u roku od 48 sati nađe ispred bilo kojih vrata u Evropi potpuno opremljen za transport pokojnika u njihovu otadžbinu. Uprkos Batinim nastojanjima da ostane sabran, težak posao ostavlja traga na njemu. Uostalom, i pogrebnicima je potrebno da se opuste. Pogrebnik je film o tome kako živimo i radimo za željenu budućnost, dok nam životi prolaze.
http://beldocs.rs/filmovi/pogrebnik/
http://beldocs.rs/dokumentarni-film-je-buducnost-filma/
http://beldocs.rs/trafiking-umrlih/
6. ŽIVAN PRAVI PANK FESTIVAL, Ognjen Glavonić, Srbija 2013, 63′ (Specijalno priznanje žirija BELDOCS 2014) – 30.avgust 2014. u 21h
Živan je pank roker i pesnik koji potiče iz veoma siromašne paorske porodice. Svakog leta, poslednjih pet godina, Živan je organizovao pank festival u svom rodnom selu u Srbiji. I uvek je bio na gubitku.
Ipak, njegova strast je da ponudi novi kulturni model ljudima iz te sredine, a njegovi snovi su fokusirani na menjanje načina na koji ti ljudi misle.
Zaradite neke pare, dok se bavi tom svojom strašću, takođe je jedan od njegovih ciljeva.
Ovo je šesti put da Živan pravi muzički festival, a sada je rešio da ga proširi – dovodi bend iz Slovačke i time festival postaje internacionalan.
http://beldocs.rs/filmovi/zivan-pravi-punk-festival/
http://beldocs.rs/razgovor-sa-ognjenom-glavonjicem/

Izvor: GKC Užice

You may also like

Leave a Comment