Užice, RS
19°
Ведро
21ч22ч23ч0ч1ч
18°C
16°C
15°C
15°C
14°C
Home Društvo 20. Jugoslovenski pozorišni festival pod sloganom „No paseran?”

20. Jugoslovenski pozorišni festival pod sloganom „No paseran?”

by Velimir Popovic

11060006_1170909486256669_2596023578901481876_n

Na ovogodišnjem 20. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda” koji će biti održan od 8. do 14. novembra publika će imati priliku da pogleda predstave iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, Narodnog pozorišta iz Sarajeva, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl.Zajca iz Rijeke, Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, Ateljea 212  iz Beograda, Zagrebačkog kazališta mladih iz Zagreba i Narodnog pozorišta iz Užica.

U izveštaju pod naslovom „No paseran?” selektor Festivala Bojan Munjin piše:

— Hrabro smo odabrali da slogan 20. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u  Užicu bude uzvik koji je Dolores Ibaruri uputila fašistima 1936. godine na barikadama Madrida: „Nećete proći”. Imamo na to i simbolično pravo slaveći dvadesetu godišnjicu pozorišnog festivala u malom i skromnom gradu Užicu, koji je pre 74 godine, usred porobljene Evrope, jedini imao petlju da proglasi republiku. Ipak, da li je ovaj slogan danas preteran ili naivan? Mogli bismo slobodno odgovoriti protivpitanjem: šta još treba da se desi u ovom vremenu pa da mi koji sve to sa strane gledamo, kažemo – ‘no pasaran’? Koliko još mrtvih, koliko izbeglica, koliko nezaposlenih? Koliko još Ukrajine, koliko Sirije? Koliko još bede i prekopavanja po kontejnerima? Koliko vulgarnosti i idiotizma na TV ekranima u koje gledaju naša deca? –pita se selektor i nastavlja:

—Živimo u vremenu kada su probijene mnoge crte odbrane normalnog života pred jurišom primitivizma, golog novca, političkog ili verskog fanatizma i nasilja. S druge strane gledamo teror nasmejanih lica koja nas na svakom uglu uveravaju kako živimo u savršenom svetu u kojem treba samo da trošimo i uživamo.  Stvaraju se stakleni gradovi, kule vavilonske i tehnološka čuda neviđena, s kojima živimo sve modernije ali se od sebe udaljavamo sve brže. Postali smo nervozni robovi moderne ere i sami podjarmjujemo one druge – brutalnošću ekonomske uspešnosti ili diktatom ideološke isključivosti. Da, bojimo se da se pred našim očima rađa novi monstrum; fašizam sa armijama onih koji zastupaju poredak ‘ekonomije koja ubija’, svetske političke bezumnosti i moralne bezosećajnosti, čemu mnogi još nemaju hrabrosti pogledati u oči, ali svemu tome moramo, kao iu Madridu 1936. ili u Užicu 1941., reći glasno – nećete proći ! Zato ovogodišnji užički pozorišni festival posvećujemo borbi protiv današnjih demona u vremenu kakvo ono jeste: predstavama koje s tim vremenom polemiziraju, koje mu se rugaju, koje kritički napadaju sisteme i ideologije i koje ne ostavljaju na miru ni one leve, ni one desne. Naš festival nije politička tribina ali nije ni beg od stvarnosti; on jeste slavljenje umetnosti ali je zamišljen i kao rukavica bačena u lice našoj savesti. Mi mislimo da samo takvo pozorišno okupljanje može biti zalog svakog ljudskog  dostojanstva—kaže Munjin.

11224074_1175638409117110_8275266113177334904_o

Bojan Munjin

Za odabrane predstave Munjin „veruje da održavaju duh relevantne umetničke refleksije, ozbiljne intelektualne zapitanosti i crnohumorne gorčine, u meri prostora u kojem živimo: baveći se današnjom primitivnom ohološću (Razneseni krčag) ili krizom (Kazimir i Karolina) ili pak ‘ritualima mazohizma’ domaćeg ognjišta (Svrati, reče čovek), kao i prošlošću u kojoj se komično davimo (Urnebesna tragedija), ovaj festival opipava bolna mesta sadašnjice. On se bavi Balkanom (Divlje meso), kao i globalnim svetom (ŽIVOTINSKA farma), te na kraju nudi moralni izbor (Radni naslov antigona) koji uključuje rizik i žrtvu ali i nadu: probudimo se, budimo hrabri i borimo se.”

Od 8. do 14. novembra užička publika će svake večeri od 19 i 30 časova imati priliku da uživa u sledećim predstavama. U nedelju, 8. novembra na programu je predstava Razbijeni krčag, Hajnrih fon Klajst, a u režiji Igora Vuk Torbice, Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

U predstavi igraju: Nebojša Glogovac, Svetozar Cvetković, Vladica Milosavljević, Ljubomir Bandović, Marko Baćović, Jovana Gavrilović, Marko Janketić, Lazar Đukić

U ponedeljak 9. novembra na programu je predstava Divlje meso, Gorana Stefanovskog, u režiji Dina Mustafića, Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

U predstavi igraju: Josip Pejaković, Vesna Mašić,Aldin Omerović,Ermin Sijamija, Ejla Bavčić, Zijah Sokolović i drugi.

U utorak 10.novembar na progamu je Životinja farma, Džordža Orvela, u režiji Andraš Urbana, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl.Zajca Rijeka.

U predstavi igraju: Olivera Baljak,Igor Kovačević,Jelena Lopatić,Jerko Marčić,Nika Mišković i drugi.

U sredu 11.novembar na programu je predstava Urnebesna tragedija, tekst Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića, Crnogorskog narodnog pozorišta Podgorica

U predstavi igraju: Ana Vujošević,Mladen Nelević,Vule Marković,Nada Vukčević,Branimir Popović,Branka Stanić,Meto Jovanovski,Mišo Obradović,Momo Pićurić.

U četvrtak 12. novembra na programu je predstava Kazimir i Karolina, Edena fon Horvata, u režiji Snežane Trišić, Atelje 212 Beograd.

U predstavi igraju: Bojan Dimitrijević,Jelena Đokić,Marinko Madžgalj,Katarina Žutić,Tihomir Stanić,Nenad Ćirić,Nebojša Ilić i drugi.

U petak, 13. novembra na programu je prestava Svrati, reče čovek ili san o zavičaju, tekst Ivan Velisavljević, u režiji Ivana Vukovića, Narodnog pozorišta Užice.

Igraju: Hadži Nemanja Jovanović,Divna Marić,Andrijana Simović,Nikola Penezić,Nikola Popović,Mileta Petrović,Goran Šmakić,Branislav Ljubičić,Igor Borojević,Dragana Vranjanac,Svetislav Jelisavčić.

U subotu, 14. novembra na programu je predstava Radni naslov Antigona, tekst Jazmin Sekueira i Lusijano Delprato, režija Renata Karola Gatika, Zagrebačko kazalište mladih Zagreb

U predstavi igraju: Anđela Ramljak,Sreten Mokrović,Jasmin Telalović,Petar Leventić,Vedran Živolić i drugi.

Karte se u pretporodaji od 14. do 30. septembra mogu kupiti po ceni od 5.500 dinara (parter sredina) i 4.500 dinara (parter strane i balkon). U redovno prodaji od 1. oktobra karte koštaju 6.500 dinara (parter sredina) i 5.500 dinara (parter sredina i balkon). Cena pojedinačnih karata je 1.000 dinara.  Po ceni pretprodaje i redovne prodaje moguća je kupovina i preko administrativne zabrane ili čekova građana. Karte se mogu kupiti na blagajni pozorišta koja radi radnim danima od 14-20 časova.

M. H., foto: Narodno pozorište Užice

You may also like

Leave a Comment