Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoUmetnost i kultura 11. Noć muzeja u Narodnom muzeju Užice

11. Noć muzeja u Narodnom muzeju Užice

by Velimir Popovic

IMG_9691-copy

Ovogodišnja Noć muzeja u novom terminu biće održana u subotu, 7. juna. U Narodnom muzeju u Užicu vrata za posetioce će biti otvorena od 18 časova i do 2 časa posle ponoći publika će imati priliku da obiđe muzej i uživa u pripremljenim postavkama.

Od 19 i 30 časova biće otvorena izložba „Čuvajmo zastave” sa konzervatorsko-restauratorskim postupcima, uz istorijske dokumente i fotografije, koji će pratiti nastanak i razvoj Sokolskog društva. Izložbu je pripremila Mira Ćuković, konzervator-restaurator Narodnog muzeja Užice. U 20 časova u Narodnom muzeju biće održana promocije knjige „Užički okrug 1943. godine” Bogića Krasića, istoričara i muzejskog savetnika. O knjizi će govoriti profesor Miodrag Gluščević istoričar iz Užica. Od 19 i 30 do 20 časova biće prateći program, sa kratkim vežbama u kojem će se predstaviti Gimnastički klub „Sevojno” i Karate klub „Uniline” iz Sevojna. spisak

U 21 čas u Jokanovića kući biće otvorena izložba „Retrospektiva 40 godina umetničkog rada” Rada Markovića i predstavljanje monografije, izložbu će otvoriti Katarina Dogandžić Mićunović, kustos istoričar umetnosti Narodnog muzeja Užice.

U okviru stalne postavke u Narodnom muzeju posetioci će imati priliku da vide izložbu Užice nastanak i razvoj, na spratu će biti legat slikara Mihaila Milovanovića, u suterenu je Prvi partizan „Namenska”, a tu će biti i izložba crteža Danijele Rupić „Moj prostor”, a u dvorišnom delu tkz. trezorima otvorena je Partizanska fabrika oružja i municije 1941., zatim lapidarijum antičkih spomenika, takođe će biti otvorena i Hidrocentrala „Pod gradom”. Ovog puta neće biti otvoren memorijalni kompleks Kadinjača. U Zavičajnom odeljenju Narodnog muzeja u Novoj Varoši posetioci će moći da pogledaju stalnu postavku sa predmetima koji su pripadali tom području uglavnom iz okoline Nove Varoši, a oni će se predstaviti za Noć muzeja sa izložbom „Moj muzej moj zavičaj”.

M. H.

You may also like

Leave a Comment